Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2C66
Z7_PPGAHG8001G890Q3B77LLG9ED5

Дорково събра любителите на фолклора

Дата на публикуване: 01.08.2022
Последна актуализация: 01.08.2022

XXIV Международен фолклорен фестивал в родопското село бе открит с дефиле на ансамбъл “Овчарска песен” и чуждестранните участници.

 

По традиция в края на юли, Дорково се превръща в дългоочаквана среща на любителите на фолклора от всички краища на страната.

Много официални гости, жители на селото и туристи се събраха за откриването на фестивала, който с годините се превърна в най-значимото културно събитие в региона.

Кметът на Дорково Николай Ковачев даде старт на събитието като   отличи ролята на традициите и нуждата от тяхното съхранение за бъдещите поколения.

“За мен е чест и удоволствие да ви приветствам и поздравя по повод започването на международния фолклорен фестивал, който за 24 път дава възможност да се насладим на българските традиции и да се запознаем с творчеството на чуждестранните изпълнители. Фолклорът е основен инструмент за запазването на българщината и се радвам, че Дорково успява да събира и съхранява традициите”, заяви кметът на Ракитово Георги Холянов. 

Ген. Стефан Янев, който беше официален гост на събитието също поздрави участниците и пожела успех на фестивала.

Народният представител на обл. Пазарджик Стефан Мирев поздрави гостите и организаторите на събитието. Зам.областният управител на Пазарджик Петя Цанкова приветства участниците и гостите, и обяви хубава новина за дорковци, а именно, че местният ансамбъл “Овчарска песен” е избран да открие XII национален събор на народното творчество в Копривщица, който се провежда в средата на август.

Вечерта продължи с изпълненията на певицата Нелина и доброто настроение на всички.

През уикенда фолклорни български колективи, състави от Украйна, Молдова,  Грузия, Румъния, Македония и Турция ще огласят откритата сцена пред НЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1919“ с певчески мотиви от различни фолклорни области. Феерия от костюми и танци ще  радват ценителите на красивото танциво и певческо изкуство.

Организатори на фестивала са кметството в Дорково, община Ракитово,  НЧ. Св.Св. Кирил и Методий,  Ансамбъл "Овчарска песен”, Дорково.