Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2K90
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS121S6

Култура

Дата на публикуване: 18.08.2020
Последна актуализация: 18.04.2022

Редовни събития

Празник-събор на град Ракитово е Еньовден – 6-7 юли . Най-големият летен празник в Ракитово. Свързан е с култа към слънцето и растителността и надеждата за плодородие. Неизменен атрибут на празника е яневицата (бял равнец). Тя се сплита на венци слага се по вратите за здраве. Има поверия за “Яневското слънце”, за водата в менците – важна част от еньовския обред. На 7 юли е и празникът на на църквата в Ракитово – “Света Неделя”.

В гр. Костандово празникът на църквата “Св. Константин и Елена” 21 май е превърнат в празник на града. Наред с традиционните фолклорни изяви на местния ансамбъл за автентичен фолклор и гостуващите състави от региона се провеждат и спортни състезания и детски програми.

В началото на месец август на Илинден (по стар стил) се провежда международен фолклорен фестивал в с. Дорково. През 1999 г. с подкрепата и съдействието на фондация “Пътеки” – официален представител на България в ЦИОФФ /Международен съвет на организациите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства / - фестивалът прераства в международен. Освен много групи от различни региони на страната в него взимат участие фолклорни ансамбли от Гърция, Полша, Молдова, Македония и Сърбия.

Фестивал на руската култура „Ракитово 2019”

Фестивалът на руската култура „Ракитово” се проведе за пръв път на 20 април 2019 г. в гр. Ракитово.Фестивалът се провежда с цел подобряване на отношенията между народите на България и Русия чрез популяризиране на руската култура и във връзка със 141 години от Освобождението на България. Организатори на Фестивала са: Община Ракитово, Общински съвет на БСП – Ракитово,  Движение „Русофили” – Ракитово, Образцово народно читалище „Будилник 1898” – Ракитово, Сдружение „Суткя” – Ракитово.

ОБЩИ УСЛОВИЯ

Фестивалът няма конкурсен характер. Фестивалът се провежда в пет направления с допустим брой изпълнения/времетраене:

1. Оркестри – до 15 минути;

2. Танцови и мажоретни състави – до 15 минути;

3. Вокални групи и хорове – 3 песни до 12 минути;

4.  Индивидуални, дуо и трио изпълнители – 2 песни до 12 минути;

5.  Поезия на руски език или преведена руска поезия – до 6 минути;

Допуска се изпълнителят/групата да изпее една песен на български език, която е възрожденска, свързана с Освобождението на България. Всеки участник (индивидуален изпълнител или група) получава медал и диплом за участието си. Участниците във фестивала осигуряват сами музикалния съпровод на изпълненията си (допуска се синбек на флашка или диск).

Национална литературна награда "Милош Зяпков"

През 2019г. се навършиха десет години от учредяването на Национална литературна награда „Милош Зяпков”. Конкурсът е за книги с поезия, проза /разкази или есета/ или хумористични и сатирични сборници, издадени през 2017 или 2018 година. Награденият автор получава грамота, плакет и парична сума, които се връчват по традиция на Празника на града в началото на месец юли. Наградата е съпътствана от конкурси за ученици от Пазарджишка област и за участници от община Ракитово.

Творбите се изпращат на адрес:

4640 гр. Ракитово, ул. Ал. Стамболийски № 4

ОНЧ „Будилник 1898”, до Теодора Казакина - библиотекар

За допълнителна информация – тел. 0897573162, bibl_budilnik@abv.bg

Международен фестивал за автентичен фолклор с. Дорково

Дорково е място, съхраняващо и обичащо българските обичаи и традиции. Хората в него с много любов и почит запазват многолетната му история, като я предават от поколение на поколение, чрез разказите на своите баби и дядовци, чрез фолклора. В Дорково през месец август се провежда Международен фестивал за автентичен фолклор, за който идват туристи от Япония, САЩ, Германия и други страни. Провежда се от 1996 г., като от 1999 г. гостуват чуждестранни състави от Гърция, Полша, Молдова, Унгария, Сърбия, Турция, Хърватия, Чехия, Република Македония, САЩ, Испания, Мексико. През 1999 г. е записан в международния календар на НС на ЦИОФФ - България.

Читалища 

Читалище „Будилник” е основано на 14 април 1898 год. от Иван Георгиев Клинчаров, който през същата година е учител в Ракитово. Той е човек с прогресивни идеи, високо начетен и горещ поклонник на българския поет Христо Ботев и както е известно негов биограф в последствие. Читалището се именува "Будилник" по името на Ботевия вестник. След като жителите се сдобиват с новата модерна сграда, просторен за времето си салон и удобна сцена, започват да се изнасят представления, музикални програми, вечеринки. Читалището е било единствено по своя мащаб и архитектура за цяла Южна България. Лицевата фасада на сградата наподобява Народния театър в София. Библиотеката също намира там своето място. В новата сграда тя се помещава в стая с площ 25м2 на втория етаж. Книжният й фонд е много голям и разнообразен – има книги за всяка възраст, предпочитания на жанр, на различни езици и т.н.

гр. Ракитово 4640, обл. Пазарджик, ул."Александър Стамболийски" № 4

Секретар: Мария Гергененова,

Председател: Георги Балкански

тел. 0887 58 57 20; e-mail: budilnik_r@abv.bg

 

Читалище „Просвета” – гр.Костандово е основано през 1919 г. През 1971 г. е построена нова сграда, най-модерната в района на Чепинското корито. Читалището разполага с въртяща сцена, амфитеатрален салон с 300 места, заседателни зали, голяма читалня и библиотека с над 14 000 тома.

 

Читалище „Св.Св.Кирил и Методий” в с.Дорково е създадено през месец януари 1919 г. На първо време за читалище е служело кафенето на Тома Цигов. През 1927 г. става официалното му освещаване от Министерството на народното просвещение. Построяването на първата читалищна сграда става през 1928 г. със 140 подвижни места, библиотека и бюфет. На 03.08.1957 е съборена старата сграда и на нейно място на 24.10.1957 г. е положен първият камък за строеж на нова сграда. Сградата е завършена и открита през декември 1962 г. Библиотеката към читалището функционира от 1923 г. с начален наличен фонд книги е бил 120 тома. Днес са 14 000 тома книги от различните сфери на знанието. Финансирането е основно от дарения и собствени приходи. Читателите са от различни възрастови групи - ученици, студенти, работещи, безработни и пенсионери. Библиотека е единствена в селото и много хора намират тук желана информация и четиво за свободното време. Читалищната библиотека е активен общодостъпен център, отговарящ на съвременните потребности, който залага на новаторството, иновацията и креативността.