Z6_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12G32
Z7_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2112

Безплатен достъп до Интернет за жителите и гостите на Община Ракитово

Дата на публикуване: 17.08.2020
Последна актуализация: 13.06.2023

В през 2019г. при втора фаза на кандидатстване Община Ракитово бе одобрена от Изпълнителна агенция за иновации и мрежи по програмата „WiFi4EU – насърчаване на свързаността в местните общности” за изграждане на съоръжения за безплатен интернет достъп до централните части на населените места в общината на стойност 30 хил. лева. 

Съгласно условията на програмата средствата се отпускат под формата на ваучер на избран от администрацията изпълнител, който да конфигурира и изгради мрежа на обществени места като паркове, площади и обществени сгради, определени като най – посещавани.

След провеждане на необходимите процедури и монтажа на съответните съоръжения Община Ракитово вече може да се похвали, че предоставя безплатна интернет връзка на жителите и гостите си в следните зони: на всеки от трите етажа в административната сграда на общината; парка в централната градска част и ОНЧ „Будилник 1898”; в гр. Костандово на площад Европа, в парка на града, както и в сградата на кметство. В с. Дорково места с достъп до Интернет са площадът пред кметството, градината пред ОНЧ "Св. Св. Кирил и Методий” 1919г. и Плиоценският парк.

Мрежата е отворена и не се изисква въвеждането на пароли или друг вид автентификация. За да ползвате безплатен безжичен интернет е достатъчно да се свържете с вашия телефон, лаптоп, таблет към мрежата с наименование “WiFi4EU”. При първоначалната регистрация системата дава опция за запаметяване, което означава, че при пътуване в Европа или друг град в страната няма да се налага да се прави нова такава. В България над 91% от общините са регистрирани по Европейската инициатива WiFi4EU.

WiFi4EU е първата по рода си инициатива за безплатен безжичен достъп до Интернет, насочена директно към общините, целта е не само свързаност между отделните хора и осъществяване на обмен на информация, но и обезпечаване на достъп до обществените услуги на публичните институции.