Z6_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12GQ0
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12KT7
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12G16

За Общината

Дата на публикуване: 18.08.2020
Последна актуализация: 03.10.2022


Община Ракитово е разположена в Западните Родопи, в югоизточната част на Чепинската котловина, при средна надморска височина от 811 м.
 

Община Ракитово включва общо три населени места – два града (Ракитово и Костандово) и едно село (Дорково). Трите населени места са разположени относително близо едно до друго и формират характерна компактна линеарна структура на селищната мрежа в общината.
 

Град Ракитово е административният, икономически и културен център на общината. Той е разположен в югозападната част на територията и се намира в непосредствена близост до две утвърдени в страната туристически дестинации – гр. Велинград и гр. Батак. На около 7 км югоизточно от гр. Ракитово се намира язовир „Батак“, където е изграден курортният комплекс „Цигов чарк“, а на около 12 км в западна посока се намира гр. Велинград. Близостта на града до тези два туристическа центъра е от съществено значение, предвид факта, че община Ракитово тепърва ще се утвърждава като атрактивна туристическа дестинация.
 

Град Костандово заема средищно положение между другите две населени места в общината - гр. Ракитово и с. Дорково. Той отстои на по около 5 км от всяко от тях и е обвързан с тях посредством директна пътна връзка. В гр. Костандово има извор с минерална вода, която се използва в изградения минерален плаж. В околностите на днешния град са открити останки от 3 раннохристиянски църкви от римо-византийската епоха, което показва, че в миналото районът е бил важно културно, религиозно и духовно средище.
 

Село Дорково е разположено в североизточната част на равнинната източна зона на Чепинската котловина. Селището е с многовековна история. Смята се, че тук е съществувало селище от неолитен тип още от Древността. В землището на с. Дорково са разкрити останките от прочутата средновековна българска крепост „Цепина“, както и уникално за България Палеонтологично находище.